Hakutulos

20.03.2019
Joka vuosi noin 250 henkilöä Suomessa sairastuu tuberkuloosiin. Joka päivä tuberkuloosi vie hengen lähes 4 500 ihmiseltä maailmassa. Maailmalla tauti todetaan 10 miljoonalla ihmisellä. Sairaus on otettava vakavasti, mutta se on parannettavissa. Kansainvälisesti harvinainen, suomalainen tuberkuloosi.fi-sivusto karistaa väärät pelot. Maailman tuberkuloosipäivänä 24.3. sivustolla on erityinen painoarvo.

tuberkuloosi.fi on harvinainen sivusto, jopa maailman mittakaavassa
Viisi vuotta täyttävä tuberkuloosi.fi -sivusto on saanut ainutlaatuisen paikan oikean tiedon jakajana. Sivustolta saa ajantasaista, tutkittua ja helposti ymmärrettävää tietoa tuberkuloosista kymmenellä kielellä.

Päivinä, jolloin media kertoo uutisen laajasta tuberkuloosialtistuksesta Suomessa, sivuston kävijämäärä nousee jopa kymmeneen tuhanteen. ”Sivusto on harvinainen, jopa maailman mittakaavassa. Tällaista luotettavaa tietoa tuberkuloosista ei ole tarjolla tietääkseni missään näin kattavasti”, toteaa keuhkolääkäri Tuula Vasankari, joka toimii sivustoa ylläpitävän Filha-järjestön pääsihteerinä. Sivustolla on yli puoli miljoonaa kävijää vuodessa eri puolilta maailmaa.

tuberkuloosi.fi on tarkoitettu väestölle, mutta sitä käyttävät myös terveydenhuollon ammattilaiset potilastyön tukena sekä media. Erityisesti tietoa haetaan siitä, miten tuberkuloosi tarttuu, mitkä ovat sen oireet ja miten sitä hoidetaan. Tuberkuloosi on sairaus, josta usein vaietaan. Tietoa tuberkuloosista tarvitaan aina huolen lieventämiseksi.

Vakava sairaus, mutta parannettavissa
Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama sairaus. Se ilmenee yleisimmin keuhkoissa, mutta myös imusolmukkeissa, luustossa tai missä hyvänsä elimessä.

Tuberkuloosi tarttuu ilmateitse. Käytännössä vain hengitysteiden tuberkuloosi on tartuttava. Altistua voivat ne, jotka oleskelevat pitempään keuhkotuberkuloosia sairastavan kanssa sisätiloissa.

Keuhkotuberkuloosin tavallisimmat oireet ovat useita viikkoja kestänyt yskä ja keuhkoista nouseva lima. Lisäksi voi olla kuumeilua, voimakasta yöhikoilua, laihtumista tai yleiskunnon laskua. Näiden oireiden ilmetessä tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Tuberkuloosia epäiltäessä tehdään keuhkojen röntgenkuvaus ja tutkitaan yskösnäytteitä. Jos sairaus havaitaan ajoissa ja lääkehoito toteutuu tarvittavan ajan, tuberkuloosista voi parantua.

TB-päivä 24.3. muistuttaa: joka päivä lähes 4 500 ihmistä kuolee tuberkuloosiin – on aika toimia
Tämän vuoden maailman tuberkuloosipäivän 24.3. teemana on On aika toimia. WHO:n mukaan vuonna 2017 noin 10 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja noin 1,6 miljoonaa kuoli tautiin.

Tiedon tarve sairaudesta on ilmeinen. Filha on koko 112-vuotisen taipaleensa ajan jakanut sairaudesta tietoa, kouluttanut ammattilaisia ja muistuttanut, että sairaus ei ole voitettu missään päin maailmaa. Yhä edelleen on aika jakaa oikeaa tietoa.

Tuula Vasankari
Pääsihteeri, työelämäprofessori                                                                                
Filha ry ja Turun yliopisto, keuhkosairausoppi
p. 050 545 0589
tuula.vasankari@filha.fi                                                                                                             

Sirkku Grierson
Projektipäällikko, TtM
Filha ry
p. 0405738934
sirkku.grierson@filha.fi  

tuberkuloosi.fi
Filha ry ja Hengitysliitto ry

www.who.int/campaigns/world-tb-day/world-tb-day-2019
World TB day, WHO                 

https://thl.fi/fi/-/tuberkuloosiin-sairastuneiden-maara-on-pysynyt-viime-vuosina-suomessa-ennallaan
THL:n tiedote 21.3.2019