Hakutulos

Uutiset

29.03.2019
Vuonna 1893 Finska Läkaresällskapet esitti tuberkuloosin ehkäisemiseksi ohjelman. Siinä neuvottiin vähentämään tartunnanvaaraa varoittamalla esimerkiksi lattioille sylkemisestä. Köyhä Suomi rakensi yhden bakteerin takia parantoloiden verkoston, jossa vuonna 1945 oli noin 5 700 hoitopaikkaa (1). Hoitoketju ehkäisystä hoitoon ja kuntoutukseen oli pakko hioa tehokkaaksi kansantaudin voittamiseksi. Kun tautitapaukset alkoivat vähentyä 1960-luvulla ja potilaat paranivat nopeammin, parantoloista vapautui voimavaroja muiden keuhkosairauksien hoitoon.
20.03.2019
Joka vuosi noin 250 henkilöä Suomessa sairastuu tuberkuloosiin. Joka päivä tuberkuloosi vie hengen lähes 4 500 ihmiseltä maailmassa. Maailmalla tauti todetaan 10 miljoonalla ihmisellä. Sairaus on otettava vakavasti, mutta se on parannettavissa. Kansainvälisesti harvinainen, suomalainen tuberkuloosi.fi-sivusto karistaa väärät pelot. Maailman tuberkuloosipäivänä 24.3. sivustolla on erityinen painoarvo.
14.03.2019
Mediassa on julkaistu 13.3.2019 uutinen HUSin Naistenklinikalla synnyttäneellä todetusta tuberkuloositapauksesta ja siihen liittyneestä joukkoaltistustilanteesta. Tuberkuloosiin sairastuminen raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen on Suomessa harvinaista johtuen Suomen hyvästä tuberkuloositilanteesta (alle 250 tuberkuloositapausta vuosittain).
4.03.2019
Astman hyvä hoito tuo terveempiä kansalaisia, mutta säästää myös pitkän pennin yhteisiä rahojamme. Maailman onnellisimmaksi maaksikin julistettu Suomi kerää yhtenään kiitosta mitä moninaisimmista asioista. Lääketieteen saralla tuoreita uutisia ovat Suomen terveydenhuollon rankkaaminen yhdeksi Euroopan parhaista sekä kansallisen astmaohjelmamme tarina.
25.02.2019
Tuberkuloosi on ilmateitse tarttuva tartuntatauti. Se on parannettavissa lääkehoidolla. Ilman hoitoa, osa sairastuneista kuolee, ja tauti voi myös levitä. Epäsäännöllinen tai keskeytynyt hoito voi johtaa lääkkeille vastustuskykyisen, vaikeasti hoidettavan tuberkuloosin kehittymiseen. Näistä syistä jokainen tuberkuloosiin sairastunut henkilö tulee hoitaa.
20.02.2019
Raskaana olevien äitien tupakointia paheksutaan usein, mutta miten sitä parhaiten ehkäistäisiin? Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, millä keinoilla tupakointiin voisi puuttua neuvoloissa – ja miten äitien tarpeet otettaisiin huomioon.
18.02.2019
Suomessa rakennusten käyttäjille tehtyjen sisäilmakyselyjen tulkitaan usein mittaavan rakennusten kuntoa ja sisäilman epäpuhtauksien määrää. Käyttäjien oireilu on arvokasta lisätietoa sisäilmaongelmien hoidossa, mutta korjauspäätösten pitää perustua ensisijaisesti tutkittuun tietoon rakennusten kunnosta. THL:n asiantuntijat kirjoittavat aiheesta 18. helmikuuta Ympäristö ja terveys -lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan.
7.02.2019
Tupakoinnin vähentämiseen keskittyvä kehitysyhteistyöhankkeemme Kirgisiassa ja Keski-Aasiassa on antanut meille paljon. Olemme saaneet tuntea, että tekemämme työ on merkityksellistä ja tärkeää. Emme ole ainoastaan olleet kouluttamassa ja opettamassa muita, vaan olemme samalla saaneet intoa omaan työhömme.